hantverk till glädje

Olivträkänsla

Olivträbarkens ljusgenomsläpplighet gör att träets olika delar får olika lyster. De långa mörka linjerna i träet blir en utmaning för olivträsnidaren att utnyttja i sina konstverk. Träet är både ljust och mörkt. Det ljusare olivträet växer till under perioder av regn och de mörkare delarna växer under de torra perioderna. Olivträet är ett mjukt träslag och har till skillnad från de flesta  andra träslag inte några knastar, vilket gör det till ett behagligt material att arbeta i.

Mer om olivträdet här

Korsstygnsbroderi

Broderier är en levande kulturskatt kvinnorna är stolta över. Idag broderar palestinska flickor inte på sin brudklänning från det att de är små och kan hålla i nål och tråd, som generationer före gjort. Nu är det mest sjalar, väskor, pengabörsar och stolor. Skaparglädje, kreativitet, konstnärlighet och tradition går fortfarande hand i hand.

Pärlemor - pärlans mamma

I palestinskt pärlemorhantverk används två sorters pärlemor, en vit och en blågröngrålilaskimrande. Pärlemor’n är en del av snäckskalets insida och är ett hårt material som kräver stor skicklighet och en intensiv koncentration för att skapa vackra saker av. Kunskapen går i arv från far till son.

om det palestinska hantverket från Betlehem

Hantverk i Betlehem betyder så mycket. Det är inte bara business. Det är en viktig del av kulturen, självkänslan och överlevnaden.

 

Hantverket i olivträ och pärlemor har utvecklats under många generationer och är en levande del av det lokala konstnärsskapet, som utgör grunden för kultur och handel i området. Sedan 1500-talet har yrkeskunnandet gått i arv från far till son och utvecklat ett viktigt samspel mellan hantverkaren och världen utanför Det heliga landet. Pilgrimer har kommit och gått. Värdesatt de vackra minnena i olivträ och pärlemor, köpt och tagit med hem. Nya idéer har i sin tur gett inspiration till nytt hantverk.

 

Olivträdet är det lokala träslaget. Trädet vårdas ömt. Efter olivskörden rensas och gallras trädet på grenar för att främja nästa skörd och för att föryngra trädet. Dessa grenar kan så användas till sniderier. Olivträd fälls aldrig för snideriets skull.

 

Olivträ- och pärlemorhantverket i Betlehemsområdet är hotat. Städerna Beit Sahour, Beit Jala och Betlehem i ”det kristna bältet” söder om Jerusalem har alla ännu skickliga hantverkare och designers. Livet blir dock allt svårare. Den politiska situationen minskar livsutrymmet. Minskningen av pilgrimer och turister ger mycket små möjligheter till inkomst. Ockupationens destruktivitet gör att den allmänna ekonomin raseras.

 

Många hantverkare överväger allvarligt att emigrera. Under de senaste åren har antalet personer som arbetar med olivträ- och pärlemorhanterk minskat drastiskt. Lämnar hantverkarna Betlehemsområdet hotas även det palestinska kulturarvet.

 

Vi vill medverka till att motverka denna trend och tar därför hem av det vackra palestinska hantverket i olivträ och pärlemor till Sverige.