Olivträd 

(Olea Europaea)

På avstånd ser olivträdet ut som en gammal knotig pil. Det lågväxande trädet är grönt året om och har lansettformade läderartade blad, som är mörkgröna på ovansidan och silvergråa på undersidan. De små oansenliga gulvita, väldoftande blommorna sitter i klasar. Frukten är en klotrund eller äggformad stenfrukt som omogen är grön och hård och som mogen övergår i violett och blåsvart och blir mjuk.

 

Olivträdet är den viktigaste nyttoväxten i Medelhavsområdet (vid sidan om dadelpalmen i ökentrakterna). Under minst 5.000 år har den odlats för sina frukter, sin veds och sin skuggas skull. Trädet växer långsamt och klarar sig med mycket litet vatten. Under de första åren behöver det vattnas, men sedan är vinterregnen nog. För att olivträdet ska ge goda skördar måste det klippas och ansas så att sol och ljus kommer åt ordentligt.

Av olivträdets frukter har man sedan urminnes tid producerat olja för matlagning, belysning och kosmetika. Fruktköttet innehåller 23-60% olja och kärnan 12-15%. Oljan pressas ur den mogna frukten. Den första oljan, den finaste, renaste, 'jungfruolja' kallad, får man genom att pressa endast fruktköttet lätt. Olika kvaliteter får man sedan genom att gradvis pressa hårdare. När matoljan är utvunnen fortsätter pressningen, först för oljor till belysning och därefter till tvål. Resterna efter den sista pressningen används till djurfoder.

Ett olivträd är en investering för framtiden, för kommande generationer, för barn och barnbarn. Den första skörden kan man ta efter ca 5-7 år. Efter 50-150 år bär trädet som bäst och ger då 20-30 kg frukt per år, vilket motsvara 5-6 liter olja. Skövling av en trakts olivlundar i krigstider drabbar befolkningen mycket hårt för lång tid. Om rötterna får vara kvar kan trädet skjuta nya skott från roten och så fortsätta att leva.

 

Olivoljan är mycket hälsosam, den innehåller oljesyra (80%) och lite linolsyra. Oljesyra hjälper kroppen att reducera kolesterolhalten i blodet. Olivoljan innehåller också vitamin A. Gnids olivoljan in i huden befrämjar den blodcirkulationen, vilket i sin tur ger en friskare och smidigare hud.

Olivträdet står symbol för skönhet, rikedom, fruktbarhet och odödlighet. Det är en levande symbol för livets envishet i detta halvtorra steniga land, eftersom det kan leva och ge frukt i bortåt 2000 år.

 

Utanför Betlehem finns ett av världens äldsta åldersbestämnda olivträd och är publiserat att vara 4.000-5.000 år gammalt. Bland palestinier säger man; 'olivträdet är som vi starkt, bestående och djupt rotat i jorden'.

Olivkvisten finns i många sammanhang som en symbol. Duvan med olivkvist står för fred och försoning (t.ex. i FN:s emblem och flagga), samt för pånyttfödelse, olivbladet för livets förnyelse.

 

Vill du se olivträden blomma får du komma i april-juni och vill du vara med om skörden är den under månaderna (oktober-) november, december.